lördag 4 december 2010

Från Jesus Kristus till Knäck i Grytan

Julen är glädjens högtid enligt den kristna traditionen. Traditioner ändras dock över tid. Vi människor väljer vad som ska bli en tradition. Dagens julfirande är inte som firandet för 100 år sedan. För många människor har julen fortfarande ett traditionellt kristet budskap - om Jesu födelse. För andra är julen en familjehögtid där umgänge med nära och kära är det viktigaste. I dagens multikulturella samhälle finns även en stor del människor som inte firar jul. Ytterligare människor känner julen som ett enda stort stresskaos. Sedan finns det LOPPISMÄNNISKORNA som frossar i fynd som kan göras under denna tid. Här nedan visar Vindelälvorna en del som kan användas så här i juletider men även övriga tider på året. Kom ihåg det är BARA FANTASIN SOM SÄTTER GRÄNSER!


Detta är en tavla från början av 1900-talet. En uppmaning från Matteus Evangeliet att det är guds rike som är det viktigaste. Tyckte att denna platsade in så här i juletider. Sedan om Orden tas på allvar eller att tavlan blir till en kul inredningsdetalj - det är upp till var och en!

Givetvis bör även Jesus Kristus få vara med på ett hörn. Pojken från Nasareth som de lärde tvistar om (även amatörer). Tavlorna är vackra och sprider en viss sinnesfrid. Den nedre är ett nytryck. De västerländska tavlorna/ikonerna av Jesus avbildar ofta en ljushyad man med gyllene lockigt hår. Mest troligt borde vara att han hade svart hår och skägg med tanke på hans härkomst.

Tänk vad härligt att koka knäck eller potatis i käcka retrogrytor a´la 70 -och 80-tal. Så dekorativa att inget uppläggningsfat är nödvändig. Håll grytorna kokande och kärleken levande!

Porslin har Vindelälvorna i mängd och parti! Här ovan ett axplock av udda porslin. Varför inte välja en annorlunda dukning till jul? För att dukningen inte ska bli "orolig" kan man välja ett sammanhållande tema exempelvis: blommigt, rött, rutigt eller glas. Vem har sagt att julen endast ska vara röd? Återligen, det är bara fantasin som sätter stopp!Gulliga små glas för likör, frukknivar samt assietter (från höganäs)Gamla burkar som egentligen ska sitta i en hylla. Mina tankar går till att fylla dem med smaskiga praliner eller hemmagjord kola. Mums smaskens så gott!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar